Nr. 78 Oradea, 15.10.2018
BULETIN INFORMATIV
Pompierii militari bihoreni continuă misiunile aferente exercițiului SEISM 2018
În cea de-a treia zi de derulare a exercițiului SEISM 2018, cei peste 100 de pompieri militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor mobilizați în zonele calamitate stabilite în scenariul exercițiului, desfășoară în continuare, alături de colegii din întreaga țară și din străinătate, misiuni pentru ajutorarea cetățenilor afectați de cutremur.
Pompierii militari bihoreni au fost implicați până în dimineața zilei de luni, 15 octombrie a.c., în peste 20 de misiuni derulate în București: de salvare a victimelor extrăgându-le de sub dărâmături cu ajutorul echipamentelor din dotarea containerului multirisc, evacuându-le prin breșele create în ziduri în acest scop, misiuni de acordare a primului ajutor, operațiuni de stingere a incendiilor etc..
Exercițiul național “SEISM 2018” declanșat în dimineața zilei de sâmbătă, 13 octombrie a.c., constă în punerea în aplicare a Concepției naționale de răspuns post-seism.
Recomandări privind modul de comportare după producerea unui cutremur
După producerea unui seism major, trebuie avute în vedere următoarele aspecte importante:
⚠️EVACUAREA DIN CLĂDIRI
• Clădirile trebuie părăsite cu grijă, pentru a evita expunerea la pericole.
• În orice moment pot exista căderi de tencuieli, cărămizi, etc
• Dacă ieşirile sunt blocate, se recomandă utilizarea ferestrelor prin spargerea geamului, curăţirea ramei şi a zonei de cioburi.
⚠️PERSOANELE RĂNITE
• În cazul persoanelor rănite, acestea trebuie eliberate cu multă atenție.
• Răniţii grav nu trebuie mişcaţi, până la acordarea unui primului ajutor calificat.
⚠️UTILIZAREA TELEFOANELOR
•Telefonul trebuie utilizat doar pentru apeluri către serviciile de urgenţă, în cazuri justificate, pentru a nu bloca circuitele telefonice.
⚠️VERIFICAREA INSTALAȚIILOR
•După cutremur, trebuie închisă alimentarea instalaţiilor electrice, de gaze, apă și canalizare.
•Dacă se constată că în ascensor sunt persoane blocate, încercaţi să le calmaţi şi oferiți toate detaliile necesare echipelor de salvare.
⚠️PERSOANELE RĂMASE BLOCATE
• Comunicarea persoanelor conștiente surprinse sub dărâmături cu salvatorii, se realizează prin bătăi, la intervale regulate, în conducte sau în pereţii incintei.
⚠️INFORMAȚIILE OFICIALE
• Trebuie urmărite anunţurile oficiale făcute de autorităţile publice prin intermediul posturilor de radio şi de televiziune naţionale.
Persoană de contact
OFIŢER INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Maior
CAMELIA ROŞCA
Tel: 0751180053